JIAN MU GONG

”Ögon-Qi Gong”

Jian Mu Gong ”Ögon-Qi Gong” kallas också Three sounds Qi Gong. Detta på grund av att man i denna typ av Qi Gong använder sig av tre olika mantraljud medan man gör tre olika rörelser. Sedan tillkommer några rörelser som är utan ljud, men fortfarande inriktade på Qi till ögonen.

Metoden är framtagen för ögonproblem i allmänhet och synförsämring i synnerhet. Ljuden i kombination med rörelserna gör att flödet av Qi till ögonen ökar och vitaliserar därmed bla ögonmuskulaturen.

Alla kan göra dessa övningar och ju yngre man är (=”färskare problem”) desto större effekt. Även små barn kan göra dessa övningar och de brukar tycka det är rätt kul! Övningar för små barn anpassas genom att man förkortar/förenklar rörelserna något En normal session tar ungefär 20 minuiter, för barn kanske hälften så lång tid.

Om man vill göra denna Qi Gong för att förbättra sin syn uppnår man störst effekt genom att kombinera med en inledande TuiNa-behandling, men det går också bra med endast Qi Gong.

Det viktiga är kontinuitet!
”När blodet rinner obehindrat genom ådrorna kan sjukdom inte slå rot”

För att uppnå full effekt behöver man göra dessa övningar varje dag och man märker ofta en förändring redan efter några dagar. För att förbättringen ska bli organisk, dvs manifesterad i kroppen och inte gå tillbaka, behöver man göra Qi Gong-övningarna varje dag i ca 3 månader.

Vill du veta mer eller anmäla intresse? Kontakta ECLiving

Six sounds Qi Gong

Six sounds Qi Gong är en metod som liknar Jian Mu Gong och de två metoderna görs också ofta I kombination. Six sounds är en metod för att stärka de inre organen

Som framgår av namnet innehåller denna typ av Qi Gong sex olika mantraljud till sex olika rörelser. Tre av ljuden är desamma som i ögonQi Gongen, men till något annorlunda rörelser. Även denna Qi Gong kan anpassas för små barn.

image1

Jag har utbildat mig i dessa två metoder hos Dr Giulia Boschi som har sin mottagning i Rom, Italien. Hon är en välkänd TCM- och Qi Gonglärare I Italien och har bla annat skrivit en bok i teoretisk grundläggande TCM ”Medicina Cinese: la radice e i fiori ” (“Roten och blommorna”) Hon översätter även andra böcker inom TCM till italienska och engelska.  Läs mer om Giulia Boschi (på italienska)